När jag gör den här burgaren brukar jag mala färsen själv. Jag brukar då även mala i lite bacon! Det går säkert lika bra att finhacka bacon och blanda med färsen. Alt skippa bacon helt!
4 burgare
Ca 600 g nötfärs (gärna Högrev)
1 paket bacon (valfritt)
Hamburgerbröd
Salt & peppar
Smör eller olja att steka i
Balsamicopicklad rödlök
1-2 rödlök (beroende på storlek)
1 dl balsamvinäger
2 msk havssalt
Parmesankräm
Ca 2 dl parmesan, grovt riven
1 dl crème fraiche
Ca 1 vitlöksklyfta (efter behag)
Salt & peppar
Toppa med
Tomat
Ruccola
Balsamicopicklade rödlöken & parmesandressingen (recept ovan)
Balsamicopicklad rödlök
Skala och skriva rödlöken i tunna "ringar". Lägg i en skål och häll på balsamvinäger och havssaltet. Saltet drar ur vätskan från löken och kommer hällas av innan servering. Så ni behöver inte vara rädda för mängden. Kan t.o.m. ta lite mer än angivet...
Parmesankräm
Riv parmesans grovt. Blanda med crème fraiche och vitlök. Salta och peppra efter smak. Ni behöver inte snåla med parmesanen, ser det tunt ut är det bara att riva i lite mer.
Burgare
Dela upp färsen i önskat antal burgare, t.ex. 4 st 150-grammare. Forma färsen till bollar (lite lätt, men ändå så att de håller ihop). Vill ni ha bacon i färsen kan ni finhacka den och rulla in ni bollarna.
OBS! Härja inte med färsen för mycket, vi vill att det ska finnas luft kvar i bollarna så det inte blir för kompakta biffar.
Lägg bollarna på stekpannan (med smör eller olja) och pressa dem med valfritt verktyg till ca 1-2 cm tjocka biffar (jag brukar använda en burk eller liknande). Stek på medelvärme ett par minuter på varje sida. Glöm inte att salta och peppra!
Rosta/värm bröden i t.ex. stekpanna/brödrost/mikro.
Lägg en klick parmesankräm i botten av brödet. Sen en nypa ruccola. Lägg på biffen och till sist balsamicopicklad rödlök och tomat! Kanske lite mer parmesankräm i brödtaket om man vill...