Det här är inget recept jag kommit på själv. Det är väldigt basic och ser ungefär likadant överallt på internet. Så det är i princip kopierat rakt av.
Deg
25 g jäst
3 dl vatten
1 kokt potatis
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl
1 dl mjöl till utbakning
5 dl olja till fritering (gärna frityrolja)
Topping
Gräddfil
Riven ost
Rödlök, hackad
Vitlöksolja (0,5 dl rapsolja + 1 pressad vitlöksklyfta, salt & peppa)
Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Rör tills jästen löst sig.
Mosa den kokta potatisen med en gaffel. Blanda ner i jästvattnet tillsammans med vetemjöl och salt. Arbeta till en något lös deg.
Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Tillsätt mjöl om det behövs. Dela upp degen i 16 delar. Forma varje del till en rund platt form. Låt jäsa ytterligare 10 minuter.
Tips: Jag tycker det är smidigast att forma langosen på en lätt oljad plåt. Testa ni med vetja!
Blanda olja med pressad vitlök, salt och peppar.
Värm olja i en fritös eller tjockbottnad kastrull med höga kanter. Fritera langosen ett par minuter på varje sida när oljan är 180 grader. De ska bli gyllenbruna.
Låt bröden rinna av på hushållspapper. Pensla på vitlöksoljan!
Topping
Riv ost & hacka rödlök.
Toppa langosen med gräddfil, den rivna osten och rödlök.
Ni får förstås toppa med precis vad ni vill.