Denna burgare har jag hittat hos @jimmys_kitchen på Instagram. Receptet är 100% inspiration därifrån. In och kika hos honom för mer matinspo!! Måtten på kryddorna har jag dock försökt uppskatta utifrån vad det ser ut som i hans videos... kanske avviker från originalrecept.
Koerean fried chicken burger, med gurka pickad i risvinäger, serverat med sriracha majo och vårlök!
4 burgare
Kycklinglår, benfria. Ca 4 stora eller 8 mindre (ca 600g)
Marinad:
2 dl crème fraiche
1 msk paprikapulver
0,5 msk lökpulver
0,5 msk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
Salt & peppar (efter smak)
Picklad gurka
1 gurka
0,5 dl socker
0,5 dl risvinäger
0,5 dl kallt vatten
Srirachamajo
1 dl majonnäs (gärna Hellmans)
1 msk sriracha
0,5 tsk sesamolja (valfritt)
Panering:
2 dl mjöl
1 msk paprikapulver
0,5 msk salt & 0,5 msk peppar
Olja att fritera i (frityrolja eller rapsolja)
Vårlök
Sesamfrön
Hamburgerbröd (jag gillar Potato burger buns)
ATT FÖRBEREDA NÅGRA TIMMAR INNAN
Marinera kyckling
Blanda crème fraiche med salt, svartpeppar, vitlökspulver, lökulver, paprikapulver och chilipulver.
Är kycklinglåren tjocka kan man banka ut dem något. Blanda med crème fraiche-såsen.
Låt marinera i kylen, 24 timmar är kanon men funkar även med en timme, eller egentligen även att använda direkt. Men ju längre desto bättre! Ta ut från kylen ca 40 min innan du ska fritera, så kycklingen inte är för kall.
Gurkan
Blanda vatten, risvinäger och kallt vatten. Rör runt tills sockret lösts upp.
Skiva gurkan tunt (med t.ex. osthyvel eller mandolin). Lägg i vinägerblandningen. Mår bra av att stå några timmar i kylen innan det ska användas.
Srirachamajo
Blanda majonnäs med sriracha. Jag brukar även ha i lite sesamolja, tycker det är gott.
DAGS ATT ÄTA
Panera & fritera kyckling
Blanda mjöl, salt, peppar och paprikapulver. Doppa den marinerade kycklingen i mjölblandningen.
Fritera i olja. Gärna fritös, eller tjockbottnad kastrull. 180 grader i ca 5 minuter. Innertemp på kycklingen ska bli 72˚C . Ta inte för många åt gången, då kyls oljan ner.
Funkar väl i stekpanna också med lite extra olja i botten.
Montera burgaren
Värm burgarbröden. T.ex. i ugn eller stekpanna.
Lägg på srirachamajo, friterad kyckling, gurka, mer srirachamajo, vårlök och sesamfrön!
Klart! Enjoy!
Originalreceptet hittar ni hos @jimmys_kitchen på Instagram