Laap är nån form av nationalrätt i Laos! Otroligt gott! Jag har själv inte varit i Laos och ätit det "live", utan blev introducerad till rätten av min käraste vän Linda! Fastnade direkt och har gjort det ca 100 gånger sen dess. Alltid festligt att bjuda på.
4 portioner
1-2 vitlöksklyfta
1 salladslök
1-2 schalottenlökar
0,5 chili
500 g fläskfärs eller blandfärs
2 msk sesamolja
2,5 msk japansk soja (jag har kikkoman)
1 msk fisksås
1,5 msk oyster sauce (valfritt)
0,5 msk sambal oelek
(eller efter hur starkt du vill ha)
2-3 portionspack gladsnudlar
Olja att steka i
Servera med
Isbergssallad
Lime
Gurka
Salladslök
Koriander (om man gillar)
Sambal oelek (om man vill ha starkare)
Hacka all lök och chilin.
Bryn i olja. Tillsätt färsen. Bryn tills den fått färg!
Tillsätt sesamolja, soja, fisksås, oyster sauce och sambal oelek (efter smak). Måtten är höftade så smaka av hur ni gillar det!
Smaka av och tillsätt endast salt och peppar om ni tycker det behövs. Såserna är ganska salta.
Koka glasnudlar enligt anvisning. Kyl ner i kallt vatten.
Klipp ner glasnudlarna i färsblandningen. Blanda runt.
Servera gärna i ett blad isbergssallad med gurka, salladslök, lime, koriander och sambal om man vill ha extra starkt.